Beweegtuin Tynaarlo wordt volop gebruikt

Initiatiefnemer voor de beweegtuin in Tynaarlo is Klaas de Jong, eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Perdon. Begin januari 2021, midden in de lockdown in het corona tijdperk, vertelt hij hoe de beweegtuin tot stand kwam en hoe het nu wordt gebruikt.

“Het ligt er, in oktober 2019 is het opgeleverd en hebben we de opening gevierd. Toen met het idee om vooral ouderen te betrekken en allerlei sportgroepen en scholen gebruik te laten maken van de beweegtuin, maar dat is nu door corona niet mogelijk. Maar juist het buiten sporten heeft het wel echt een vlucht gekregen. Het leeft en als ik naar buiten kijk zie ik altijd mensen sporten. Nu staat er bijvoorbeeld ook weer een busje van een personal trainer die aan de slag is met een sporter. Ook de gymvereniging heeft al veel gebruik gemaakt van de beweegtuin in de tijden dat binnen sporten niet toegestaan was.”

Belangrijk dat er vrij toegankelijk beweegaanbod is

“Vanuit mijn werk als fysiotherapeut en sportschoolhouder ben ik natuurlijk een beweegprofessional. Ik sport zelf ook graag in de buitenlucht. Als ik op vakantie ben zie ik ze overal, voornamelijk in Duitstalige landen zijn ze beter uitgevoerd dan in Nederland vind ik. Ik wilde dan ook graag iets in de omgeving hebben dat vrij toegankelijk is voor iedereen. Niet iedereen vindt het leuk om naar de sportschool te gaan en belangrijker niet iedereen kan het betalen. Op deze manier kan iedereen sporten en het is een ontmoetingsplek.

Ik liep dus al langer met het idee rond toen ik via via hoorde dat de gemeente een subsidieproject had uitgeschreven voor een soortgelijk idee. Een dag voor deadline schreef ik een projectplan en diende het in. We werden uitgekozen om het project ook uit te voeren. Samen met Zorggroep Drenthe, SportDrenthe en fysiopraktijk Perdon vormden we een projectgroep en al vrij snel konden we het gehele project realiseren.

Alhoewel het rond krijgen van de subsidie echt nog wel lastig bleek. Er wordt in de subsidie aanvraag heel duidelijk aangegeven dat de doelgroep strak omlijnd moet zijn, dus bijvoorbeeld senioren of mensen met een fysieke beperking, maar dat was juist wat wij niet wilden. De beweegtuin moest voor iedereen toegankelijk zijn: jong en oud, fysiek en verstandelijk beperkt, topsporters, beweeggroepen, sportverenigingen, scholen en kinderdagverblijven. Iedereen moet hier kunnen sporten. Dat bleek nog wel een struikelblok. Maar samen met Esther Witte van SportDrenthe hebben we allerlei subsidie aanvragen gedaan en konden we het met een extra investering van de gemeente, zorggroep Drenthe, ons en een aantal sponsoren realiseren.”

Toegankelijk en uitdagend voor iedereen

“Vanuit mijn expertise weet ik dat mensen gauw verveeld raken als ze steeds hetzelfde moeten doen. Daarom vond ik het belangrijk dat we met de apparaten in de beweegtuin mensen kunnen uitdagen om verschillende dingen te doen. We kozen voor toestellen die gericht zijn op: kracht, lenigheid, balans en conditie die allemaal in niveau van makkelijk, gemiddeld tot zwaar zijn aan te passen. Zo is het voor iedereen mogelijk om oefeningen te doen. We willen dat de beweegtuin duurzaam is en de apparaten hufterproof zijn, nu na een jaar gebruik zijn ze nog als nieuw.

Door de inrichting zorgen we ervoor dat iedereen er gemakkelijk gebruik van kan maken. Een trainer kan in het midden staan en alle apparaten overzien. De ondergrond is valveilig. Er is vrije ruimte om oefeningen te doen. Op borden geven we aan welke oefeningen men kan doen en laten we ideeën zien om dit te verzwaren en moeilijker of makkelijker te maken. We wilden ook een website te lanceren, maar dat is door corona nog niet van de grond gekomen. Om het gebruik te stimuleren zijn we begonnen met het geven van workshops aan vrijwilligers, leraren van scholen, buurtsportcoaches en trainers van loopgroepen. Daar werd enorm enthousiast op gereageerd, alleen door corona is dit nog niet in praktijk gebracht.”

Samenwerking met SportDrenthe

“Esther Witte van SportDrenthe heeft met haar ervaring echt een verschil gemaakt in de projectgroep. Ik durf wel te zeggen dat zonder haar het project er nu niet zo had bijgestaan. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in het stroomlijnen van het gehele project. Ze wist mensen bijeen te brengen en vanuit haar expertise kent ze de subsidie mogelijkheden die er zijn. Dat is super belangrijk.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Klaas de Jong: fysiotherapie Perdon. perdonfysiotherapie.nl

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Alida Pasveer
Sportprojectmanager
apasveer@oud.sportdrenthe.nl

Mijn naam is Alida Pasveer. Mi …