“Het WK Wielrennen 2020 is meer dan alleen een topsportevenement. Naast dat we met elkaar ambiëren om het beste WK ooit te organiseren hebben we ook met elkaar uitgesproken dat we het Noorden op zijn kop willen zetten en dat we 10 jaar legacy nastreven. Met ‘we’ bedoelen we: de hele regio, met de bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en inwoners. Wanneer we kunnen zeggen dat elke inwoner in Groningen/Drenthe op een bepaalde manier iets ‘gewonnen’ heeft met het WK dan is onze insteek geslaagd”
Bovenstaande alinea was de inleiding op de contouren van het economisch en maatschappelijke spin-off programma WK Wielrennen Groningen/Drenthe dat Renate Groenewold en ik schreven vanuit de werkorganisatie WK Wielrennen 2020.
Hoe het begon en eindigde
Wat begon als een uitspraak van Dick Heuvelman als wielerliefhebber om na de Giro in Groningen en de Vuelta in Drenthe het WK Wielrennen naar het Noorden te halen groeide het idee een breder gedragen initiatief waarbij de wielerwedstrijd vooral diende als kers op de taart.
Sport leent zich als geen ander als instrument om mensen te verbinden en trots op te roepen. Kijk maar naar de Nederlandse successen in de topsport, zowel individueel als op teamprestaties. Het land voelt mee, treurt mee en feest mee als er gewonnen of verloren wordt. Denk maar aan de EK’s of WK’s voetbal en de Olympische spelen. Hoewel dit kortstondige vormen van impact zijn creëert het voor dat moment saamhorigheid. Die trots en saamhorigheid is nodig, trots zijn op de regio waar je vandaan komt, verbonden zijn om de regio te vertegenwoordigen en investeren in die regio om de leefbaarheid te vergroten. Het idee van het WK wielrennen initiatief was om hier vooral op in te zetten. Helaas heeft het WK Wielrennen in Groningen/Drenthe geen doorgang gekregen doordat op 30 mei 2018 door de provinciale staten in Groningen tegen het voorstel werd gestemd. Ondanks dat treurige bericht heeft het initiatief tot op de dag van vandaag effect.
De fiets verbindt!
We beoogden met het WK Wielrennen meer dan een fantastisch sportief evenement. Deze praatplaat (download de pdf) was de basis voor het spin-off programma.
Het WK Wielrennen is een prachtig evenement waarmee beide provincies Drenthe en Groningen en hun steden op de wereldkaart konden zetten. Naast de aandacht die dit evenement
internationaal oplevert, streefden we naar een enorme spin-off in sociaal, maatschappelijk en economisch opzicht. Groningen en Drenthe hebben bewust gekozen voor ‘de fiets’.
De fiets als instrument voor het bevorderen van gezondheid, duurzame mobiliteit en als toeristisch product. Beide provincies hanteren een actief beleid voor ‘de fiets’. Hét moment om nu samen op kop naar duurzame mobiliteit te streven. Maar ook hét moment om aan de wereld te laten zien dat deze regio de optimale fietsvoorzieningen en fietsbeleving biedt. En dat we trots zijn op dit
leef-, woon- en werkgebied.
Beoogde doelen
Het programma streefde naar het behalen van diverse doelen, zoals:
• Stimuleren van gezonde leefstijl als trendbreuk tegen alsmaar stijgende zorgkosten
• Fietsregio nummer 1 in de EU, fietsprovincie nummer 1 en fietsstad nummer 1
• Regio economisch sterker, fiets als exploitatiemiddel
• Langdurige samenwerking realiseren tussen bedrijven in verschillende branches in relatie tot hosten grote evenementen
• Positieve attitude eigen inwoners over mogelijkheden in deze regio (collectief geheugen, mooi feest, trots)
• Energietransitie in de regio wereldwijd op de kaart zetten ( waterstof, afvalverwerking)
• Het WK Wielrennen zo duurzaam mogelijk organiseren (elektrisch transport etc.)
• De fiets als 1e keuze voor woon-werk/schoolverkeer
• Kennismaking met varianten van sportdeelname in relatie tot de fiets
• Vrijwilligersnetwerk versterken rondom events en verenigingen
Is dit dan allemaal voor niets geweest?
Zeker niet. Vele ideeën die ontstaan zijn tijdens het WK wielrennen hebben stand gehouden. Het waren in sommige gevallen al bestaande ideeën die door het WK een vogelvlucht hadden kunnen nemen. In anderen gevallen heeft het traject van het WK wielrennen bepaalde ideeën in een versnelling gebracht. Verder is er veel geleerd van het gehele WK proces en hier wordt dankbaar gebruik gemaakt bij nieuwe initiatieven.