De impact van een valincident wordt vaak onderschat

Valrisico’s nemen toe naarmate mensen ouder worden en regelmatig horen we over ouderen die gevallen zijn en een tijd moeten revalideren om weer te herstellen. Wat belangrijk is om te weten dat er zelfs een percentage ouderen is die niet geneest van de val en door het incident zelfs komt te overlijden.

Het verhaal van mevrouw W (75 jaar)

Na het overlijden van haar man is mevrouw verhuisd naar een appartement en was vast van plan om haar leven op een positieve manier voort te zetten. Ze boekte zelf een vakantie naar een geliefd skioord waar ze regelmatig hadden geskied. Thuisgekomen van deze vakantie viel ze in huis. De oorzaak was niet echt duidelijk, het gebeurde zomaar!

In het ziekenhuis bleek er een scheur in het bot van de heup te zitten. Er hoefde geen nieuwe heup in, de schade kon worden gerepareerd. De revalidatie viel mee en thuis werd meteen begonnen met fysiotherapie. Echter, na een tijdje bleek de wond te lekken en moest er antibiotica worden ingezet. Het lekken en de pijn werden zo erg dat mevrouw moest worden opgenomen en uiteindelijk drie maanden in een revalidatie centrum verbleef.

De revalidatie thuis na deze periode verliep moeizaam en de pijn en ongemakken namen toe. Weer werd mevrouw opgenomen en toen bleek dat de botdelen niet goed aan elkaar waren gegroeid en daarom werd er besloten om alsnog een nieuwe heup te plaatsen. Dit betekende weer een operatie en een lange weg van revalidatie.

Thuis gekomen van deze tweede revalidatie was mevrouw duidelijk minder mobiel en vooral ook erg onzeker. Met alle moed en inzet werd fysiotherapie gevolgd en een rollator aangeschaft. Dit heeft er helaas niet voor gezorgd dat de mobiliteit terugkwam en mevrouw was steeds minder in staat om zelfstandig haar leven te leiden. Regelmatig viel ze, ze was zo onzeker geworden en durfde zelfs haar hondje niet meer uit te laten. Boodschappen moesten online worden besteld en hiervoor ontbraken de digitale vaardigheden, waardoor het leven in afhankelijkheid steeds zwaarder werd.

Begin november kreeg mevrouw blaasontsteking en deze kwam na behandeling met antibiotica steeds terug. Half december vond de thuiszorg mevrouw uitgedroogd en apatisch in huis. Een delier zorgde ervoor dat ze volledig in de war was en opgenomen moest worden. Hier werd ook nog corona geconstateerd en uiteindelijk was duidelijk dat mevrouw stervende was. Door de hele geschiedenis na de val was mevrouw uitgeput geraakt en levensmoe geworden. Op 17 december is ze in het ziekenhuis overleden.

Meer weten over het risico van vallen, maar vooral tips lezen om het risico te verkleinen? Lees de 7 tips om vallen te voorkomen in de kennisbank.

Meedoen aan een cursus Valpreventie of een cursus organiseren in uw gemeente of organisatie? Kijk eens naar de mogelijkheden van ‘In Balans’ of neem contact op met Esther Witte of Eefke Weismann-Hooijer.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in