Meer inclusiviteit bij Drentse sportverenigingen

Het fonds Inclusief 'Sporten en Bewegen' draagt bij aan een sterkere sportinfrastructuur waarbij sport en bewegen mogelijk wordt gemaakt voor iedere Drent.

Nadat ‘de club van 50’ is ontstaan in 2019 hebben verschillende bedrijven in dat jaar een mooie bijdrage gedoneerd voor het fonds Inclusief Sporten en Bewegen. SportDrenthe heeft dit bedrag in het kader van haar 50e verjaardag verdubbeld. Dit fonds richt zich op het ondersteunen van initiatieven voor het vergroten van de inclusiviteit binnen sportverenigingen. Het afgelopen jaar zijn er zes mooie initiatieven gerealiseerd om Sport en Bewegen mogelijk te maken voor iedere Drentse inwoner.

Hierbij een kort overzicht van drie van deze initiatieven.

Lucky Fin, de Emmer duikers

Lucky Fin is een inspirerend initiatief van de leden van de Emmer Duikers. Zij maken het duiken mogelijk voor mensen met een beperking. Het idee is ontstaan nadat twee duikinstructeurs van De Emmer Duikers zich hebben laten bijscholen en certificeren voor het begeleiden van mensen met een beperking. Ze zijn vervolgens een pilot gestart met stichting ‘s Heerenloo om een keer per maand met drie bewoners duikles te geven in het zwembad Aquarena in Emmen. Inmiddels loopt de pilot een jaar en maken leden van De Emmer duikers tijd vrij en de vereniging stelt duikuitrustingen ter beschikking. Werknemers vanuit de Stichting begeleiden de deelnemers en gaan vaak ook mee het water in ter ondersteuning.

Het blijkt een succes. Deelnemers vinden het geweldig en er is inmiddels een wachtlijst aan mensen die ook graag mee willen doen. Hieronder enkele opmerkingen van begeleiders en deelnemers: “Ik kan dingen in het water die ik niet kan doen op het land.” “Ik had nooit gedacht dat ik dit kon. Dit geeft mensen enorm veel zelfvertrouwen.” “De glimlach op de gezichten van de deelnemers, daar doe je het voor!”

Afhankelijk van de beperking krijgt een deelnemer 1 á 2 duikbegeleiders. Iedereen leert op zijn eigen manier en tempo. “Alles is goed” volgens de instructeurs.

Lucky Fin gaat nog even door! Enthousiast geworden na dit verhaal? De vereniging zoekt nog vrijwilligers die ook bijgeschoold willen worden om mee het water in te kunnen. Neem hiervoor contact op met Hans van Overbeek via secretaris@emmerduikers.nl.

Westerveld Toppers

Het sportproject Westerveld Toppers gaat de komende twee jaar door. Het sportprogramma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar die wel willen sporten, maar die nu om wat voor een reden dan ook, de aansluiting missen bij een reguliere sportvereniging.

De afgelopen maanden zijn de kinderen volop in beweging geweest met o.a. karate, badminton en judo. Het mooie nieuws is dat ze dat ook de komende jaren kunnen blijven doen. Door de financiële steun van het Jeugdfonds Sport en Cultuur en SportDrenthe kunnen deze kinderen blijven sporten op een manier die bij hen past. Ook volleybalvereniging Wesseling DOK Dwingeloo – Diever ondersteunt het project door de bijdrage die de vereniging heeft gekregen van de Rabobank Clubkas te doneren aan de Westerveld Toppers.

Het projectteam is trots dat met deze financiële bijdragen de Westerveld Toppers de komende jaren door kunnen blijven sporten. “Het is voor deze kinderen belangrijk dat ook zij sporten. Het is voor iedereen belangrijk om te bewegen en ook vanuit sociaal oogpunt is het mooi dat deze kinderen elkaar iedere week zien”, vertelt fysiotherapeut Monique Uneken van Fysioplus uit Dwingeloo. Samen met de beweegcoaches van de gemeente Westerveld en volleybalvereniging Wesseling DOK vormt Monique het projectteam Westerveld Toppers.

De trainingen zijn op donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur op sportcomplex De Hulsebosch in Dwingeloo. De kinderen trainen onder begeleiding van trainers van sportverenigingen, kinderfysiotherapeut Monique Uneken en de beweegcoaches van de gemeente Westerveld. “Als beweegcoach ben ik daar vaak bij aanwezig en het is mooi dat zowel de kinderen als de trainers enthousiast zijn over de trainingen. De lessen worden aangepast aan het niveau van het kind en daardoor sluiten de trainingen naadloos aan bij de kinderen”, aldus beweegcoach Patricia Dooren.

“Het is een bijzondere samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en verenigingen, waarin zowel de gemeente als Fysioplus en Wesseling DOK elkaar versterken. Het is mooi dat we de afgelopen jaren kinderen aan het sporten hebben gekregen. En het is nog mooier dat we dat ook de komende jaren kunnen blijven doen, omdat we financiële ondersteuning hebben gekregen”, legt Geke Jonkers van volleybalvereniging Wesseling DOK uit.

G-voetbal Ruinerwold

Voetbalvereniging Ruinerwold (VVR) bestaat ruim 75 jaar en telt ongeveer 500 leden. De afgelopen twee jaar zijn we maar liefst 20% gegroeid. Naast een groeiend aantal jeugdleden en veel damesteams zijn we ook begonnen met G-voetbal. Onze vereniging is er immers voor iedereen! Het G-team timmert hard aan de weg met zelfs al een wedstrijd in het station van FC Emmen. Het enthousiasme is met geen pen te beschrijven en er melden zich steeds meer nieuwe leden aan. Het G-voetbal is volledig geïntegreerd binnen VVR. Ze spelen in dezelfde tenues, trainen op het hoofdveld en zijn betrokken bij alle activiteiten. We zijn bijzonder trots op ons G-team en zien het als een grote aanwinst voor onze vereniging.

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in