Wij maken nu structureel budget vrij voor vrijwilligersvergoeding

De sportclubs hebben het gevoel dat ze een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan de leerervaring en het sociale netwerk van de jongeren. In tijden van een eenzame Covid-19 periode hebben ze jongeren een nuttige tijdsbesteding kunnen bieden. Daarmee hebben ze direct een positieve bijdrage geleverd aan het ‘draaiend’ houden van de organisatie.

“Eigenlijk is het zo goed bevallen dat ik de toegevoegde waarde ervan heb gezien dat ik eigenlijk gewoon budget vrij wil maken zodat ze die vrijwilligersvergoeding kunnen blijven behouden en bij ons betrokken blijven als vrijwilliger of in een andere hoedanigheid. Maar dat ik ze betrokken wil houden zeg maar dat is wel zeker” (Noaberschap United)

‘Ik zou de volgende keer zeker weer meedoen!’ (Sportcafé de Twee Gezusters)

Keuzevrijheid

De volledige vrijheid in de keuze van de cursussen werd als zeer positief ervaren door de jongeren. De meeste jongeren hadden zelf een goed beeld van de cursussen die door de sportbonden worden aangeboden. De meeste sportclubs hebben de deelnemende jongeren een locatie/werkplek kunnen aanbieden om aan de cursus te kunnen werken. Dat werd niet alleen als heel prettig ervaren door de jongeren maar bleek bij sommige jongeren ook cruciaal om het te laten slagen. De jongeren konden de ervaringen uit de cursus direct toepassen in de praktijk wat erg fijn was.

“Door de aanwezigheid van de jongeren konden we in corona tijd alternatieve (online) trainingsmomenten en onderlinge toernooitjes binnen de club aanbieden” (DOS ’46)

“Ik heb MDT meer gezien als zijnde een aanjaagbudget om iemand in te laten stappen en zichzelf in de basis te laten ontwikkelen waarbij ik mezelf verantwoordelijk voel voor de verdere ontwikkeling en de volgende stappen. Als het voor ons toegevoegde waarde heeft gehad in de afgelopen werkzaamheden die ze hebben gedaan dan verwacht ik dat dat in de toekomst alleen maar beter wordt. Dan hoeft het voor ons geen vraag te zijn of we hiermee doorgaan en dan mag het best wel budget kosten vind ik” (Noaberschap United)

Persoonlijke (talent)ontwikkeling

Door de inzet bij de sportvereniging als vrijwilliger en het vervullen van een desbetreffende functie binnen de sportvereniging hebben de jongeren hier hun persoonlijke- en talentontwikkeling doorgemaakt. Door het kiezen van een opleiding aansluitend bij het vrijwilligerswerk is nog meer kennis (persoonlijke ontwikkeling) en daardoor plezier op gedaan om goed te kunnen ervaren waar hun talent ligt.

 

COVID-19 Van Offline naar Online

In onze MDT periode hebben we te maken gekregen met COVID-19, een flinke tegenvaller. Waar normaliter jongeren zich inzetten voor hun sportvereniging, gingen de sportverenigingen dicht en konden de jongeren datzelfde vrijwilligerswerk niet doen. Ook de bijbehorende opleidingen die de jongeren volgden om het vrijwilligerswerk beter te kunnen doen kwamen stil te liggen. Samen met samenwerkingspartners, de klankbordgroep, buurtsportcoaches, verenigingen, Jongerenraad Coevorden, gestarte deelnemers en andere projectmedewerkers zijn gesprekken gevoerd om tot oplossingen te komen. We wilden ons niet laten tegenhouden en hebben MDT alternatieven bedacht.

Vooral in deze periode was er veel verschuiving te zien van offline naar online. Zo zijn we gekomen op online challenges. Zo hebben we onder andere door middel van een video jongeren uitgedaagd om iets voor hun sportclub te doen en hun club online in beweging te zetten, door het geven van online trainingen en deze vast te leggen op video. Via Facebook hebben we hier promotie voor gemaakt (zie SportDrenthe – Facebook). Hier zijn een aantal enthousiastelingen mee aan de slag gegaan. Door deze beweegvideo’s van de enthousiaste jongeren werden leden van de club alsnog in beweging gezet, precies wat we wilden. Ook de huidige MDT jongeren hebben gedaan wat ze zouden doen, maar dan niet op het veld of in de zaal, maar dan voor hun camera.

Naast Facebook hebben we ook Instagram voor promotie gebuikt. Zie onze Instagram-pagina (SportDrenthe – Instagram) hoe wij deze hebben ingericht om jongeren te werven. We hebben de clubs willen triggeren door te laten zien wat de concrete mogelijkheden waren. Dus welke functies kunnen bij de clubs worden vervuld. Zo hebben we elke week een specifieke functie in de spotlight gezet. Dit hebben we gedaan door zowel het delen van ervaringsverhalen van jongeren die dit hebben gedaan, als posten wat voor opleiding gevolgd kan worden en wat de club dit kan opleveren. Door elke week een bepaalde functie in de spotlight te zetten, kon de hele week op de beste manieren hier aandacht aan worden gegeven.

VV Actief

Alle berichten, foto’s en video’s zijn te zien op onze Instagrampagina. Bij vv Actief is een enthousiaste club MDT’ers aan de slag gegaan. Op hun Instagram-pagina was dan ook alles nauwlettend te volgen. Onder andere een wist-je-dat-je:

‘Wist je dat … Jongeren actief zijn als vrijwilliger op het gebied van oa. scheidsrechter, jeugdtrainer, wedstrijdsecretariaat & social media … Met dank aan het MDT project van SportDrenthe, FANTASTISCH’ (vv Actief)

‘Ravi is nu gestart als trainer van verschillende teams en wordt intussen opgeleid als assistent hoofdtrainer. Wij zijn heel blij dat dit is mede mogelijk gemaakt door de MDT van SportDrenthe en we Ravi hiermee ondersteunen bij zijn eigen ontwikkeling en loopbaan.’ (vv Actief)

Naoberschap United

Bij Naoberschap United van FC Emmen hebben ook enkele fanatieke jongeren hun MDT gedaan. Silas heeft hier zijn KNVB trainerscursus gevolgd.

‘Ik wil SportDrenthe ontzettend erg bedanken, dat ik mijn MDT bij Naoberschap United, de maatschappelijke stichting van FC Emmen, kan volbrengen. Dankzij hun kan ik de KNVB trainerscursus volgen en ondersteunen bij het geven van trainingen.’ (Silas)

Mohammed heeft de cursus ‘Nederlandse taal voor anderstaligen’ gevolgd, en hele goede begeleiding heeft gekregen vanuit Naoberschap United. Hij heeft een mooie video gemaakt waarin hij laat horen hoe goed hij al Nederlands heeft geleerd tijdens de cursus. En Hugo verteld over zijn MDT bij de Old Stars van Naoberschap United, waar hij de gelijknamige cursus heeft gevolgd.

Sportcafé de Twee Gezusters

Een groepje enthousiaste jongeren deden hun MDT bij het Sportcafé de Twee Gezusters in Hoogeveen.

‘Ik heb mijn MDT bij Sportcafé de Twee Gezusters gedaan en heb een Instagram cursus gevolgd en hier super veel over geleerd, waaronder het maken van deze video.’ (Lina)

Lina van Sportcafé de Twee Gezusters heeft een mooie video gemaakt waarin ze verteld wat ze heeft geleerd tijdens haar MDT en gevolgde Instagram cursus. Drie anderen hebben een mooie poster gemaakt van hun MDT, welke wij weer hebben gedeeld ter promotie. Hierbij enkele quotes daar uit:

‘Ik vond het heel leuk om de MDT te doen, het was even een kleine ontsnapping aan corona. Door MDT kon ik een HACCP cursus volgen die ik later kan gebruiken in de sportkantine of het werk.’ (Jari)

‘Tijdens de cursus HACCP heb ik geleerd wat mijn talenten zijn en hoe ik deze kan inzetten. Ook heb ik kennis gemaakt met nieuwe programma’s en marketing strategieën, geleerd creatieve oplossingen te zoeken en flexibel te zijn’. (Maaike)

‘Ik heb de cursus HACCP gedaan, waar ik veel heb geleerd, over hygiëne en broodjes maken. Dit kan ik thuis toepassen. Het was hartstikke leuk, even uit huis. Altijd gezellig, een goede sfeer. Het geld is ook handig, heb ik steeds vaker nodig’. (Anouk)

Korfbalvereniging DOS’46

Bij korfbalvereniging DOS’46 in Nijeveen hebben 10 jongeren de KT2 (korfbaltrainer) cursus gevolgd.

’31 maart was de (online)aftrap van de trainerscursus van de KNKV voor de jeugdtrainers van DOS’46. De cursus werd gevolgd door 10 jeugdtrainers en is vergoed uit het MDT project van SportDrenthe, die wij heel dankbaar zijn voor het regelen van deze bijdrage. Wij kunnen dit alle verenigingen aanraden’ (Juul Loijenga)

Lees hier het nieuwsartikel: ‘MDT SportDrenthe met succes afgerond’

Succesverhalen

Overige diensten

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist