Cursus succesvol vrijwilligers werven

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Maar zijn ze ook onvindbaar? Veel clubs kampen met een tekort aan vrijwilligers, het doen van vrijwilligerswerk niet voor alle leden vanzelfsprekend. Tijd en betrokkenheid ontbreekt. Laten nu juist dat de succesfactoren zijn om vrijwilligers te werven. Als je ervan uit gaat dat iedereen wel iets zou kunnen en willen doen voor de vereniging kun je veel nieuwe vrijwilligers bereiken. Met deze cursus helpen we clubs in drie avonden bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. Ervaring leert dat aan het einde van de cursus de vrijwilligersaantallen ruim zijn verbeterd en vele functies zijn ingevuld, waaronder ook vaak structurele.

Hoe ziet een cursus succesvol vrijwilligers werven er uit?

De cursus bestaat uit 3 avonden waarin onze cursusleider vrijwilliger coördinatoren en bestuursleden meeneemt in het proces op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Aan het einde van de cursus heeft de vereniging niet alleen meer vrijwilligers, maar heb is er ook een vrijwilligers beleidsplan opgesteld.

De eerste avond staat in het teken van de motieven van vrijwilligers, waarom doen mensen dit? Hoe zorg je er nu voor dat er draagvlak is om leden te motiveren vrijwilligerswerk te gaan doen? Je wordt meegenomen op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

De tweede avond is echt gericht op de praktische kant: hoe haal je nu de nieuwe vrijwilligers binnen. Samen maak je een campagne die past bij jouw club. Je oefent samen met de andere cursisten hoe je het gaat aanpakken. Aan het einde van de avond heb je het vertrouwen om de campagne ook echt uit te voeren. In je eigen tijd ga je aan de slag om nieuwe vrijwilligers te benaderen.

Op avond drie ligt de focus op het vervolg: hou behoud je nu de (nieuwe) vrijwilligers. Je hebt er nu wel zoveel nieuwe mensen bij, maar je wilt er ook voor zorgen dat je volgend jaar niet weer op zoek moet naar een half nieuw corps. We laten je zien hoe je beleid maakt op het binden en behouden van je vrijwilligers.

Aan het einde van de cursus heeft de vereniging een mooie uitbreiding van het vrijwilligerscorps en is er een goed beeld hoe je de vrijwilligers gemotiveerd houdt om met vol enthousiasme het vrijwilligerswerk te blijven doen.

Wat is het voordeel voor de gemeente

De gemeente wil zorgen voor vitale sportverenigingen. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale binder voor de inwoners, zowel actieve leden als vrijwilligerswerkers en bestuursleden halen voldoening en energie uit de contacten op de club. Voor de gemeente is het behouden van verenigingen belangrijk voor de leefbaarheid. Deze cursus kan dan ook voor veel verenigingen een welkome aanvulling zijn om te zorgen dat ze veerkrachtig zijn en ook in de toekomst genoeg vrijwilligers hebben om de club draaiende te houden. Benieuwd welke verenigingen in uw gemeente zo’n cursus zouden willen volgen en wilt u hen de mogelijkheid bieden? Maak dan samen met SportDrenthe een plan? Neem contact met ons op/Bel Anne.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Anne Prins
Senior verenigingsadviseur
aprins@oud.sportdrenthe.nl

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen